Raspuns oferit de catre dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie


 

“Tata așteaptă un sfat de la voi. Are o tumoră la stomac”
(Răspuns pentru LILIANA BONDOR, F. AS nr. 1189)


 

Cancerul gastric este considerat al doilea tip de cancer ca frecvență la nivel mondial, însă incidența sa poate varia de la țară la țară. Cauza cea mai frecvent implica­tă în apariția cancerului gastric este in­fec­ția cu helicobacter. Pe lângă aceas­ta, mai sunt implicați și alți factori: terenul genetic, anumite boli autoimune, trata­mente cu antiinflamatoare sau anti­se­cretorii gastrice. Un important factor de risc în apariția cancerului gastric este și rezecția gas­trică pentru ulcer gastroduodenal. Se recomandă, la acești pacienți, o supraveghere atentă postoperator. Evoluția bolii este destul de agresivă, pentru că, de cele mai multe ori, este descoperită în stadii avansate, când s-a extins și la alte organe.
Simptomele care trebuie să trimită pacientul la medic sunt generale: stare de oboseală, scăderea ape­titului, în special pentru anumite alimente, și locale, la nivelul tubului digestiv: balonare, disconfort ab­do­minal, greață, dureri în capul pieptului, arsuri la stomac, regurgitare. În stadiile mai avansate, apar scăderea în greutate, anemia, vărsăturile cu sânge, scaunele negre (cu sânge digerat), îngălbenirea ochi­lor sau a pielii, atunci când este afectat și ficatul.
Diagnosticul se pune relativ ușor, prin efectuarea unei endoscopii cu biopsie (prelevare de țesut) și analiză his­topatologică a leziunilor constatate. Pentru completa­rea diagnosticului, este necesară efectuarea unei tomografii computerizate, pentru a aprecia extinderea tumorii la organele abdominale și, dacă este cazul, PET-CT, pentru a aprecia extinderea bolii la nivelul întregului organism.


Din punctul de vedere al medicinei clasice, se apre­ciază că intervenția chirurgicală este măsura cea mai indicată în cazul cancerului gastric, urmată de chi­mio­terapie și radioterapie. Cu cât tumora este mai mică și mai puțin extinsă, cu atât șansele de supra­viețuire sunt mai mari. Atunci când sunt prezente metastazele, lucrurile devin mai complicate și rata de răspuns la tratament scade dramatic.


În cazul tatălui dvs., eu vă recomand să urmeze un tratament de întărire a sistemului imunitar, cu ciuperci – Ganoderma, Coriolus versicolor, Cordy­ceps, Maitake, Shiitake, și, în special, Agaricus. De asemenea, este foarte importantă reducerea cantității de radicali liberi din organism sau, cu alte cuvinte, alcalinizarea organismului. Pentru aceasta, vă reco­mand doze mari de Coenzima Q10 (200-400 mg pe zi) și, de asemenea, doze mari de vita­mina C (4-8 g pe zi). Este im­por­tant ca vitamina C să fie din sur­se naturale, combinată cu bio­fla­vo­noide. Un alt preparat pe care îl recomand este Mumio, rășina mun­ților care, de asemenea, are efecte antitumorale și imunosti­mu­latoare. Ca regim alimentar, foarte impor­tantă este eliminarea totală a pro­teinelor animale, a căr­nii, lactatelor (inclusiv brânza), albușului de ou, dar și a zahărului rafinat, ule­iului rafinat. Alimentele consumate să fie legume și fructe, cât mai proas­pete și cât mai puțin prepa­rate ter­mic, și în niciun caz să nu fie ținute la frigider.


 

Dr Rares Simu ofera consultatii pentru evaluarea si tratamentul cancerului gastric.