Ulcerul gastro-duodenal

Ce este ulcerul gastro-duodenal?

Ulcerul este o afecțiune digestivă ce constă în apariția unor leziuni la nivelul mucoasei gastrice (pereții stomacului) sau la nivelul mucoasei intestinului subțire superior (pereții duodenului). De aici, apare și distincția dintre ulcerul gastric și cel duodenal. Aceste leziuni ale țesuturilor din stomac și intestinul subțire superior apar ca urmare a acțiunii sucului gastric, care conține acid clorhidric și o enzimă numită pepsină, ce irită și lezează mucoasa.

Principalele cauze ale ulcerului

Această boală poate fi cauzată de un set numeroși de factori, ce provoacă creșterea acidității sucului gastric, precum: infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. Pylori) sau folosirea în mod excesiv a medicamentelor antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen, diclofenac, indometacin, prednisol), acestea fiind cel mai des întâlnite cazuri. Cu toate acestea, cauze destul de importante pot fi și stresul, fumatul, consumul excesiv de băuturi alcoolice și mâncare nesănătoasă, mai ales la persoanele foarte tinere.

Simptome și semne

În faza incipientă, persoanele care suferă de ulcer pot avea:

  • Durerile abdominale, după mese sau chiar în timpul nopții;
  • Arsuri la stomac;
  • Greață și vărsături;
  • Poftă scăzută de mâncare.

Într-un stadiu mai avansat, simptomele ce pot apărea sunt:

  • Slăbiciunea fizică (lipsă de paloare, leșin);
  • Scăderea în greutate;
  • Vomă cu urme de sânge, de culoare roșie sau neagră;
  • Diaree de culoare neagră.

Tratament

Pentru tratarea acestei afecțiuni, în general, se recomandă renunțarea la consumul de alcool, fumat și evitarea pe cât posibil a alimentelor iritante, dar și a a abuzului de medicamente antiinflamatoare.

Tratamentul natural al ulcerului se bazează pe dietoterapie (regim alimentar), fitoterapie (plante), cromoterapie (lumina colorată), presopunctură  sau homeopatie.

Pacienţii trebuie să aibă un regim alimentar din care sunt excluse: alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, prăjelile, afumăturile, sosurile cu rântaş, carnea de porc, aluaturile proaspete, foietajele, brânzeturile fermentate, muştarul, condimentele, ceapa, hreanul, roşiile, castraveţii, murăturile.

Alimentaţia trebuie să fie regulată şi, în perioadele dureroase, cu mese mici şi mai frecvente (4-5 mese pe zi). De asemenea, trebuie evitate extremele termice (alimentele prea fierbinţi sau prea reci). În plus, modul de viaţă influenţează această boală, fumatul şi stresul au efecte negative, deci trebuie evitate.

Homeopatia vă poate ajuta prin scheme de tratament naturale și ușor de administrat, dar necesită avizul unui medic specialist și ținerea sub observație a simptomelor bolii.

Ulcerul gastro-duodenal
Informatia a fost utila?

2017-01-01T20:21:01+00:0025 noiembrie 2016|Afectiuni|

Faceți-vă o programare

Abonați-vă la noutăți