Ce este terapia Bowen
Articol realizat de Ancuta Silvia Savu – Terapeut Bowen
Tehnica Bowen este o terapie holistica, ce echilibreaza corpul atat la nivel fizic cat si la nivel emotional.
Este o terapie manuala ce presupune aplicarea unor miscari delicate dar cu efect profund, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice de pe corp.
Miscarile specifice Bowen ajuta corpul sa treaca de pe dominanta sistemului simpatic (stres) pe cea parasimpatica (de relaxare profunda), in care se petrece vindecarea.
Metoda, prin miscarile sale peste fascie, creeaza fluxuri de energie ce trimit impulsuri catre creier, inducandu-se imediat starea de relaxare.
Normalizand funcţionarea corpului prin eliminarea tensiunilor de la nivelul fasciei,se produce astfel, ca efect, un veritabil restart al organismului.
Scurt istoric:
Nascuta in Australia si practicata in numeroase tari ale lumii, terapia Bowen incepe sa se bucure de o popularitate crescanda.
Tehnica a fost conceputa de Tom BOWEN (1916-1982), un om simplu si modest, fara pregatire in domeniul medical dar care, din dorinta de a-si ajuta propria sotie, suferinda de astm bronsic, a inceput sa dezvolte o metoda proprie de tratament ce consta in aplicarea unor miscari blande pe corp. Tehnica, pe care o imbunatatea de la zi la zi a inceput sa dea roade, starea sotiei sale, pe nume Jessie, devenea mai buna, cu timpul nemaifiind nevoie de spitalizare sau medicamente.
Vestea terapiei prin care Tom si-a ajutat sotia s-a raspandit in oras, astfel ca vecini, prieteni, cunoscuti i-au solicitat ajutorul in diverse probleme de sanatate, ca mai apoi sa fie necesar sa deschida propria clinica, deoarece numarul celor care apelau la aceasta minunata terapie crestea zilnic.
Ii ajuta cu succes pe cei care veneau la el cu dureri de spate, accidente sportive, afectiuni organice, astm, probleme emotionale, aducea alinare celor ce prezentau handicapuri grave, etc. Asa a debutat munca terapeutica de o viata, a celui care mai tarziu, avea sa fie recunoscut pentru geniul sau in redarea sanatatii oamenilor.
Tom BOWEN a devenit un terapeut respectat, statistici oficiale aratand ca trata in jur de 13.000 de oameni anual. Intrebat deseori cum a conceput aceasta tehnica uimitoare, Tom raspundea ca metoda sa de tratament era un dar de la Dumnezeu. Acesta a dorit ca terapia sa fie cunoscuta de cat mai multi oameni care vor putea la randul lor face bine celor ce o vor solicita, astfel ca in anul 1974 a impartasit tehnica instruind pe Oswald Rentsch si pe sotia acestuia, Elaine. Din 1986, la patru ani dupa moartea lui Tom, tehnica sa a inceput a fi predata si s-a facut cunoscuta astfel, in intreaga lume. În România, terapia Bowen s-a facut cunoscuta prin anul 2006.
In ce consta si cum actioneaza terapia Bowen
Tratamentul Bowen consta in efectuarea cu degetele a unor miscari delicate ce se aplica peste fascie, pe muschi si tesut conjunctiv.
Terapeutul transmite semnale sistemului nervos pe diferite locatii specifice, adresandu-se anumitor grupe de muschi, tendoane, ligamente sau nervi, dupa caz.
Este o metodă complet naturală, neinvazivă, lipsită de efecte secundare și contraindicații. Terapia nu presupune manipularea corpului in forta, dimpotriva, miscarile pe corp se vor face cu blandete fiind sigura si potrivita tuturor persoanelor, indiferent de varsta -se adreseaza cu succes atat bebelusilor cat si varstnicilor.
Este benefica in orice stadii ale starii de sanatate si pentru orice afectiune musculo-scheletica sau neuromusculara asociata.
Bowen este o tehnica pe cat de simpla in aplicare, pe atat de eficienta si sofisticata in esenta ei: actioneaza la nivel fizic dar si psiho-emotional.
Ajuta corpul ca un intreg, sa urmeze niste legi firesti iar inteligenta proprie corpului nostru va incepe un proces de auto-vindecare prin tendinta de a reveni la “setarile initiale”, la starea naturala de sanatate asa cum era aceasta inaintea instalarii unui dezechilbru.
Actul de vindecare se produce intr-o stare de relaxare profunda, indusa in urma aplicarii miscarilor specifice terapiei, ele “reamintesc” practic corpului ca acesta are capacitatea de a reveni la starea de echilibru iar acesta incepe procesul intern de vindecare.
Interesant de retinut este ca orice procedura Bowen, chiar dacă va fi aplicată in scopul unui efect principal urmarit in funcţie de nevoile specifice ale pacientului, va reprezenta şi un beneficiu la nivelul intregului corp, facilitând legătura între sistemul osos, cel nervos și cel muscular.
Terapia se adresează oricărei afecţiuni sau dezechilibru si are ca scop tratarea cauzei problemelor, mai degraba decat cea a simptomelor.
Cum se petrece o sesiune Bowen?
In prima intalnire, terapeutul se va informa cu privire la anamneza bolilor, tratamentul medicamentos, stilul de viata si motivul pentru care clientul a venit in terapie. Terapeutul explica beneficiarului in ce va consta derularea sedintei de terapie si raspunde la intrebarile pe care acesta le poate avea cu privire la actul terapeutic.
Pacientul va fi culcat pe o masa de masaj, intr-o pozitie confortabila. Aplicarea miscarilor specifice se va face in general, peste o imbracaminte usoara.
Tratamentul propriu-zis consta in aplicarea unor miscari delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte precise. Pot fi miscari de rulare peste fascie sau pe tesuturi moi asociate anumitor grupe de muschi, tendoane, ligamente sau nervi.
Intre fiecare serie de miscari aplicate pe corp, va exista o pauza, in general de doua minute, timp in care terapeutul va parasi camera. Pauza are un rol foarte important in procesul de vindecare al pacientului – tesuturile se rehidrateaza, corpul incepe sa raspunda la impulsurile date, sa prelucreze mesajele transmise către creier si sa inceapa reechilibrarea sistemul nervos vegetativ si astfel, propriul proces de vindecare.
La sfarsitul sedintei de tratament clientul va fi invitat sa bea o anumita cantitate de apa, deoacere terapia este cu atat mai eficienta cu cat exista o hidratare adecvata a celulelor si tesuturilor.
Tratamentele Bowen au loc, de regula la un interval de sapte zile.
Pacientul va fi incurajat sa transmita feedback cu privire la rezultate. Dupa caz, terapeutul poate face recomandari pentru dieta sau activitati sau exercitii ce se pot realiza post tratament, care pot ajuta in recuperarea starii de sanatate.
Recomandam pacientilor ca după şedinţă să facă o plimbare, să nu stea aşezaţi mai mult de jumătate de oră, pentru a stimula circulaţia limfatică. Deasemenea le vom spune să bea apă-30 ml/kg corp zilnic, deoarece organismul va fi ajutat să elimine toxinele iar productia celulară va fi optimizata.
Cat dureaza terapia Bowen?
Nu exista un termen precis pe care terapeutul sa il indice pacientului pentru diminuarea sau rezolvarea anumitor dezechilibre cu care se prezinta. Fiecare corp este diferit si are ritmul sau propriu de vindecare.
In cazul afectiunilor acute mai ales, pacientul poate cunoaste o alinare doar dupa prima sedinta de terapie sau poate fi posibila o recuperare dupa un numar de trei, patru sedinte.
In cazul afectiunilor cronice sau de lunga durata, procesul de ameliorare sau chiar vindecare poate necesita un timp mai indelungat iar daca simptomele nu se rezolva, pacientul se va adresa medicului sau. De retinut ca pacientii care se afla sub tratament medicamentos recomandat de medic, vor continua administrarea acestuia sau vor intrerupe numai cu avizul medicului care urmareste evolutia bolii.
Terapia Bowen – pe cine ajuta si ce afectiuni poate trata
Orice afectiune poate fi ameliorata sau tratata prin tehnica Bowen.
Problemele musculare şi articulare cum ar fi: gonartroze, umeri înţepeniţi, entorse, luxaţii sau probleme ale coloanei vertebrale ca: spondiloză, lombosciatică, discopatie, hernie de disc, scolioză, cifoză, raspund foarte bine si repede tratamentului Bowen.
Daca ar fi sa facem o lista a afectiunilor care se pot trata cu ajutorul terapiei Bowen, am obtine una foarte lunga. De aceea, retinem numai cateva exemple de afectiuni ce pot fi tratate:
- astm bronşic, bronşite, rinite alergice, otite, sinuzite, migrene, enurezis nocturn;
- probleme digestive: reflux gastroesofagian, esofagită de reflux, gastrită, colon iritabil, constipaţie;
- probleme renale: nisip, pietre la rinichi, infecţii urinare;
- probleme ale organelor interne: steatoză hepatică, hepatite, calculi biliari;
- probleme hormonale : chisturi ovariene, infertilitate, menopauză precoce;
- probleme uro-genitale: fibrom uterin, boli ale prostatei, prolaps de uter, prolaps de vezică urinară;
- probleme emoţionale: stres, depresie, anxietate, confuzie, atacuri de panică, traume emotionale care se vor elibera atat la nivel celular cat si la nivel emotional.
- dereglări ale glandei tiroide: hipertiroidie, hipotiroidie, noduli tiroidieni;
Rezultate surprinzatoare au fost obtinute prin terapia Bowen in cazul bolilor neurologice: sechele după A.V.C., paralizie facială, scleroză multiplă, Parkinson, distrofie musculară, tetrapareză spastică.
Terapia poate avea rezultate minunate si in cazul copiilor cu autism sau ADHD.
Bolile autoimune: alergiile, diabetul, boala Lyme, psoriazisul, poliartrita reumatoidă răspund la fel de bine la tratament.
Tehnica Bowen ajută şi la îmbunătăţirea circulatiei limfatice: in cazuri de limfedem primar şi edem limfovenos, pacientii se mişcă cu mai mare usurinta după terapie.
Mama si bebelusul: dat fiind faptul ca Bowen este o terapie neinvaziva si extrem de blanda, femeile însărcinate pot apela cu încredere la ea. Ajuta mult in stari de greata, in caz de constipaţie, edeme, dureri de spate.Naşterea va fi mai uşoară, lactaţia se instalează mai repede.
Nou-născutul până în 6 luni poate beneficia de procedura Baby Bowen, care calmează colicile, si poate aduce un somn mai linistitor.
In tratarea migrenelor, terapia are rezultate foarte bune în peste 80% din cazuri.
In tratamentul astmului bronşic, s-a constatat reducerea frecventei crizelor la 83% dintre pacienţi.
Terapia Bowen poate fi de mare ajutor si in episoade acute de raceala, inflamatii la nivelul sinusurilor, etc, pe scurt, in cazul afectiunilor ce apar in sezonul rece. Terapia va ajuta corpul sa isi mentina functionarea la parametrii optimi si va optimiza functionarea sistemul imunitar.
Beneficiile terapiei sunt nenumarate, rezultatele pe care ea le-a avut de-a lungul timpului sunt graitoare si unele chiar uimitoare. Frumusetea terapiei este ca se adreseaza holistic omului, prin impulsuri de vindecare atat la nivel fizic cat si psiho-emotional si ca se realizeaza de catre terapeut cu multa blandete si dragoste pentru viata si echilibru si cu intentia de a vindeca persoana ce vine in terapie.
Ancuta Silvia Savu – Terapeut Bowen, specialist Reflexoterapie, Masaj – Centrul de Sanatate si Viata Armonia