Par sanatos

Păr sanatos

 

Soarele puternic din timpul verii usucă părul, in ciuda şampoanelor şi balsamurilor hidratante pe care le folosim. In acelaşi timp, expunerea la razele solare determină creşterea nivelului de androgeni, hormoni sexuali masculini, care se găsesc in cantitate mică şi la femei. Un nivel crescut al acestor hormoni poate determina căderea părului atăt la bărbaţi, căt şi la femei. Soluţia pentru a preveni acest fenomen vine de la mama-natură. Farmacia naturii este bogată in remedii contra căderii părului: de la tinctura de ardei iute, infuzia din frunze de nuc sau coada-calului şi pănă la uleiurile esenţiale de rozmarin, de cedru sau de cimbru.

Tinctura de ardei iute

Tinctura de ardei iute este de departe cea mai eficientă. “Cu această tinctură trebuie să ne masăm rădăcina părului zilnic. Tinctura de ardei iute este recomandată atunci cănd căderea părului este cauzată de probleme circulatorii”, arată dr Cristina Pavel, medic de familie, cu competenţă in apifitoterapie şi homeopatie. Masajul cu tinctură de ardei iute intăreşte rădăcina părului şi stimulează circulaţia sangvină la nivelul pielii capului. Totuşi, specialiştii ne sfătuiesc să o folosim cu precauţie: in doze mari sau aplicată direct pe răni, această tinctură poate fi iritantă.

Bun tonic al firului de păr este şi uleiul de ricin. Zonele afectate de alopecie trebuie tamponate zilnic cu ulei de ricin. Dacă problema nu este foarte gravă, uleiul poate fi folosit o dată pe săptămănă, in momentul in care ne spălăm pe cap. Masajul cu ulei se face seara, iar dimineaţa părul se spală normal. Dr Cristina Pavel ii sfătuieşte pe cei care au asemenea probleme să nu uite de rolul dietei in prevenirea căderii părului. Astfel, dieta trebuie să conţină alimente bogate in vitaminele A, C, E, in seleniu, zinc.

ULEIURI ESENŢIALE. Pentru combaterea căderii părului sunt folosite uleiurile volatile de rozmarin, cedru, cimbru, salvie. Cu acestea se masează rădăcina părului seara sau inainte de a ne spăla pe cap. Uleiul de cedru intăreşte firul de păr, are proprietăţi antiseptice şi scade secreţia de sebum la nivelul pielii capului. Pentru stimularea creşterii părului, in 10 mililitri de ulei de măsline se pun căteva picături de ulei de cimbru, apoi se masează zonele afectate de alopecie.

Articol preluat de pe jurnalul.ro

Par sanatos
Informatia a fost utila?

2017-03-14T20:01:20+00:004 martie 2015|Blog|

Faceți-vă o programare

Abonați-vă la noutăți