Dischinezia biliară

Ce este dischinezia biliară?

Dischinezia biliară sau fierea leneşă este o tulburare de evacuare a veziculei biliare care înmagazinează bila eliberată de ficat şi o transportă în intestinul subţire unde contribuie la digestia grăsimilor ingerate în timpul mesei. Bila trece în vezica biliară prin canalul biliar comun pe care îl are cu intestinul subţire. Dacă această substanţă nu este secretată de vezica biliară sau nu poate circula prin ductul biliar comun, va ajunge înapoi în vezica, fapt ce duce la dischinezia biliară.

Principalele cauze ale dischineziei biliare

Boala este întâlnită în special la femei, în jurul vârstei de 40 de ani şi apare, de obicei, din cauza obiceiurilor alimentare greşite sau a unor afecţiuni precum colita, gastrita sau chiar a unor boli ginecologice.

S-a mai constatat că şi ereditatea reprezintă un risc mai mare de a avea aceeaşi problemă, mai ales daca este vorba de femei. Problema este mai frecvent întâlnită şi la cei cu afecţiuni hepatice, boli gastrointestinale, paraziţi intestinali sau boli de pancreas.

Tulburari în evacuarea colecistului pot să apară şi la persoanele cu sensibilitate psiho-emoţională, stres, emotivitate excesivă, suprasolicitări sau odată cu tulburările hormonale cauzate de instalarea menopauzei.

Simptome și semne

  • Greaţa şi vărsăturile;
  • Discomfortul abdominal sau în epigastru (capul pieptului);
  • Durerile sub coaste în partea dreapta;
  • Balonarea;
  • Gustul amar persistent;
  • Durerile de cap.

Tratament

Tratamentul dischineziei biliare se face prin tonifierea sau relaxarea veziculei biliare şi prin reglarea secreţiei biliare a ficatului.

Dieta are o importanţă deosebită şi uneori numai cu regimul alimentar se poate restabili echilibrul digestiv al bolnavului cu dischinezie biliară. Ca regulă generală în dischinezia biliară se recomandă evitarea consumului de alimente cu conţinut ridicat de grăsimi, precum: grăsimile animale, preparatele cu galbenuş de ou, ciocolata, untul, smântâna, maioneza, laptele gras, brânzeturile grase, afumăturile, tocăturile, sarmalele, varza, fasolea, mezelurile grase, nucile, alunele, seminţele de dovleac sau preparatele cu ulei de floarea soarelui.

Tratamentul medicamentos constă în antispastice, prochinetice, antialgice, medicamente antiinflamatorii şi acid ursodeoxicolic.

În situaţii deosebite se poate ajunge la extirparea fierii, când tratamentul anterior nu este eficient.

Tratamentul naturist sub formă de ceaiuri, infuzii, tincturi etc. este foarte indicat în dischinezia biliara, cu condiţia ca el să fie luat conform indicaţiei medicului deoarece pacientul poate să aiba şi alte boli care pot fi agravate şi trebuie monitorizate.

Dischinezia biliară
Informatia a fost utila?

2017-03-26T03:07:05+00:0025 noiembrie 2016|Afectiuni|

Faceți-vă o programare

Abonați-vă la noutăți