Colon iritabil

Colon iritabil

Recomandari oferite de Dr Rares Simu – Specialist in Imunologie clinica si Alergologie

Reprezintă cea mai frecventă problemă digestivă pentru care se solicită consultaţie medicală. În principal, este vorba despre o tulburare funcţională a colonului (dar nu numai, ci şi la nivelul intestinului subţire), care se manifestă prin tulburări ale tranzitului intestinal şi dureri abdominale. Apare mai des la adulţii tineri şi, dintre sexe, mai ales la femei.

Cauze. Nu există o modificare structurală la nivelul intestinului, ci doar o tulburare în funcţionarea acestuia. Cauzele care o produc sunt multiple, cele mai importante ţinând de factorii psiho-emoţionali, alimentari şi ca efecte secundare după unele medicamente.

Factorii psiho-emoţionali sunt pe primul plan în producerea acestei afecţiuni. Astfel, persoanele cu un caracter impulsiv, care se enervează repede şi mai ales cele care nu îşi manifestă aceste sentimente sunt mai predispuse. Există anumite situaţii de natură emoţională care favorizează apariţia colonului iritabil sau declanşarea episoadelor de crize dureroase: stresul intens sau de lungă durată, chiar dacă este redus ca intensitate; stările conflictuale cu alte persoane; dificultăţile financiare; decesul unor persoane apropiate; stările de depresie; pierderea locului de muncă.

Factorii alimentari influenţează manifestările din colonul iritabil. Scăderea consumului de legume şi fructe are o influenţă negativă asupra afecţiunii, agravându-se spasmele dureroase ale intestinului, datorită reducerii volumului materiilor fecale. Mesele luate în grabă, fără un program regulat, în condiţii de nervozitate sau supărare au acelaşi efect de amplificare a simptomelor. Asupra colonului iritabil acţionează deosebit de nociv consumul cronic şi mai ales abuzul de condimente, alcool şi tutun.

La un număr mare de pacienţi există o intoleranţă la lactoză, adică nu pot consuma lapte şi preparate ale acestuia. Trebuie evitată consumarea acestui produs, atât pentru a preîntâmpina apariţia simptomelor, cât şi agravarea bolii.

Boala poate fi declanşată la cei cu constipaţie habituală de abuzul de medicamente laxative. De aceea, este important ca reglarea tranzitului intestinal să se facă prin alimentaţie şi nu prin medicamente.

Manifestări. Principalele probleme care apar sunt durerile abdominale, modificarea tranzitului intestinal, balonările şi manifestările generale.

Durerile pot să apară în oricare parte a abdomenului, dar mai frecvente şi caracteristice sunt cele care se simt în zona centrală şi în partea stângă jos. Intensitatea acestor dureri poate să fie foarte mare, la fel cu cea care apare în afecţiunile acute care necesită intervenţie de urgenţă. Apare sub formă de colici, declanşate de multe ori de alimentaţie şi care se ameliorează sau dispar după scaun. Durerea mai poate să fie percepută sub diferite forme: arsură, distensie, jenă dureroasă şi înţepătură.

Pe lângă agravarea dată de alimentaţie, durerile mai sunt influenţate şi de starea psiho-emoţională a pacientului, atunci când acesta este relaxat şi odihnit, durerile putând să dispară în totalitate.

Modificarea tranzitului intestinal însoţeşte întotdeauna durerile. De obicei, predomină constipaţia, cu modificarea de formă şi consistenţă a materiilor fecale. Astfel, se elimină scaune foarte tari, fragmentate sau care au diametrul subţiat faţă de normal. După evacuarea materiilor fecale, de multe ori, pacienţii au senzaţia că nu au eliminat tot, se reîntorc la toaletă dar nu mai au scaun. Poate să apară şi altă situaţie: există senzaţia de necesitate de a merge la toaletă, chiar dureroasă uneori, dar bolnavii nu reuşesc să aibă scaun (tenesme rectale). Atunci când se prelungeşte durata constipaţiei, pe lângă materiile fecale, pacienţii pot să elimine mucus (o substanţă semilichidă, gelatinoasă). Perioadele cu constipaţie alternează cu cele cu diaree. În această situaţie apar scaune, de obicei dimineaţa, obligând pacientul să meargă urgent la toaletă sau chiar trezindu-l din somn. Diareea poate să fie provocată de situaţii stresante sau de alimentaţie. Frecvent, este precedată de crampe abdominale, care sunt ameliorate sau dispar după eliminarea scaunului.

Balonările sunt un simptom supărător. Pot să fie corelate cu alimentaţia (apar în special după ce pacienţii mănâncă) sau sunt independente de aceasta, bolnavii simţindu-se balonaţi chiar şi pe stomacul gol. De obicei, progresează în intesitate pe parcursul zilei şi sunt ameliorate de defecaţie sau de eliminarea de gaze.

Manifestările generale apar la nivel digestiv sau extradigestiv. Primele sunt simptomele comune tubului digestiv: arsuri, greţuri şi lipsa poftei de mâncare.

Aşa cum am menţionat, pacienţii cu colon iritabil au de multe ori şi tulburări psiho-emoţionale: depresie, anxietate (frică fără un motiv bine definit), iritabilitate, nervozitate excesivă. La acestea se adaugă aşa-numitele simptome neuro-vegetative: palpitaţii, transpiraţii reci, stare de oboseală permanentă, tulburări de ciclu la femei şi scăderea dorinţei sexuale.

Diagnosticul. Pentru stabilirea diagnosticului, trebuie urmărită evoluţia bolii. Există un contrast între intensitatea simptomelor, în special a durerii, care sunt foarte pregnante, şi starea generală a pacientului, care nu este foarte mult influenţată. Cu cât evoluţia este mai lungă, fără alte complicaţii, cu atât este mai probabil diagnosticul de colon iritabil. Sunt câteva caracteristici care ajută diagnosticul:

– durerea abdominală care apare înainte de scaun şi care se ameliorează după aceea;

– asocierea durerii abdominale cu modificarea frecvenţei, formei şi consistenţei scaunelor;

– senzaţia că defecaţia nu a fost completă;

– eliminarea de mucus.

Dl dr Rares Simu – specialist in Imunologie clinica si Alergologie, ofera consultatii pentru pacientii care sufera de sindromul colonului iritabil.

Colon iritabil
5 (100%) 2 votes

2017-03-14T22:10:38+00:0010 noiembrie 2015|Afectiuni|

Faceți-vă o programare

Abonați-vă la noutăți