Beneficiile apiterapiei

Beneficiile apiterapiei

Dr Cristina Pavel – Specialist in Medicina de familie, Apifitoterapie, Acupunctura, Aromaterapie, Medicina Cuantica

Material preluat de pe TVRi – Emisiunea “Un doctor pentru dumneavoastra.”

http://www.tvrplus.ro/emisiuni/corespondent-tvri-28-693?fbclid=IwAR3lM-nLwbc3tyga2KV0FUWOpOPXkmZ2-GVmG71xiOgSqDiVcOWppRUmjiE

Apiterapia este o terapie naturala bazata pe produsele stupului :  mierea, polenul, păstura, lăptişorul de matcă, apilarnilul (extract din larvele de trântor), propolisul şi veninul de albine, dar mai sunt şi altele, de exemplu, ceara şi aerul de stup.

Beneficiile apiterapiei sunt recunoscute astazi in lumea medicala, acestea fiind de mare ajutor in pastrarea starii de sanatate sau in  tratamentele numeroaselor boli, pentru ca exista posibilitatea de a fi folosite in absolut toate specialitatile medicale.

În diabet, mierea se consumă cu prudenţă, poate fi folosită când există scăderi ale glicemiei. De asemenea, în unele cazuri de diabet  se pot utiliza, cu avizul medicilor specialişti, tipuri de miere care au indice glicemic scăzut, cum ar fi mierea de mană.

Veninul de albine este considerat la ora actuală un fel de cortizon natural, fiind un înlocuitor al medicamentelor pe bază de cortizon, folosite azi în caz de inflamaţii, boli reumatice şi autoimune. Dar, cu siguranţă, este nevoie de o cercetare clinică serioasă în acest domeniu, pentru că veninul este o substanţă cu un mare potenţial terapeutic, dar şi alergic, toxic. Este un bun stimulent al circulaţiei şi a ajutat în anumite cazuri la restabilirea circulaţiei normale la persoanele cu arterite sau varice. Întrucât stimulează sistemul imunitar este util în răceli şi sinuzite.

Consider că proprietatea cea mai importantă a lăptişorului de matcă este capacitatea de regenerare. Acest lucru este important în boli în care organismul îmbătrâneşte prea devreme, cum ar fi unele boli neurologice şi psihice: degenerări, scleroze, demenţe, etc, precum şi în caz de menopauză dificilă sau tulburări hormonale feminine.

Îi poate ajuta şi pe cei care doresc copii, în cazul infertilității atât la bărbaţ cât şi pe femei. Este antianemic, creşte pofta de mâncare, ajută la reglarea nivelului de colesterol și stimulează imunitatea. Se recomandă şi la copii, la vârstnici şi la persoanele active. Este şi un excelent produs cosmetic, care ne menţine pielea tânără şi sănătoasă.

Veninul de albine este benefic, la fel ca şi acupunctura, în tratarea durerilor foarte intense, de tipul nevralgiilor, sau a durerilor neuropate. Veninul de albine este considerat o mare speranţă în cazul unor boli neurologice dificil de tratat, cum este scleroza multiplă sau mielitele, la care au existat mari îmbunătăţiri la unii pacienţi.

Polenul este elementul masculin al plantelor, cules de albine de la diferite specii şi utilizat în stup pentru a prepara păstura, supranumită şi „păinea albinelor“, cu care se hrăneşte puietul. Se caracterizează prin conţinut crescut de proteine, sub forma aminoacizilor esenţiali. Este un supliment de neînlocuit pentru toţi bolnavii cronici de ficat, dar şi pentru copiii anemici sau care răcesc frecvent, pentru sportivi sau pentru persoanele care depun efort fizic. Este bine să se folosească în cure de 2-3 luni pe an, câte 1-3 linguri  zilnic sau chiar mai mult, dacă sunt şi probleme de sănătate.

Ar trebui sa consumam produse apicole, sanatosi fiind, incluzandu-le  in regimul zilnic de alimentatie : polen, miere, pastura sau laptisorul de matca. Acestea ne vor echilibra starea de sanatate a organismului, ne completeaza carentele de vitamine, minerale, sa regeneram organele cu probleme.  Ca surse de hrană, alimentele menţionate mai sus sunt ideale în dieta omului modern, care are de suferit datorită carenţelor şi chimizării agriculturii.

În același timp, sunt remedii cu proprietăţi excepţionale, cum este propolisul sau veninul de albine, care întăresc sistemul imunitar și sunt stimulente circulatoare sau antitumorale. Mierea este un foarte bun conservant; de asemenea, are proprietăţi antibacteriene, cicatrizante, biostimulatoare, energizante și reglatoare de tranzit. În același timp are rol antistres, este corectoare de carenţe alimentare, creşte capacitatea de efort fizic, fiind recomandată sportivilor.

Pentru ca exista posibilitatea ca mierea sa nu fie de calitate, sa fie contrafacuta, se recomanda ca aceasta sa aiba, pe cat posibil un certificat de calitate, sau sa recunoastem indiciile care atesta originalitatea acesteia: mierea adevărată nu curge în fir continuu, precum siropul de zahăr, ci firul are o anumită elasticitate, se înfăşoară pe linguriţă. Apoi, dacă o turnăm în apă, nu se dizolvă imediat, precum zahărul, ci după agitare.

Mierea naturala se cristalizeaza, acesta fiind un fenomen natural, deci, vom avea convingerea ca avem de a face cu o miere naturala.

http://www.tvrplus.ro/emisiuni/corespondent-tvri-28-693?fbclid=IwAR1Lk08Es5TX09yUKCMmE3aRb0W1nIVJKGmTtPl-ca4RiPujLI2lU5mUru0

 

Dr Cristina Pavel – Medic specialist in Medicina de Familie la Centrul de Sanatate si Viata Armonia

Competențe apifitoterapie, homeopatie, acupunctură, Medicina Cuantica

Vicepreședinte al Societății Române de Apiterapie

Organizator de evenimente ştiinţifice de apiterapie

Beneficiile apiterapiei
5 (100%) 3 votes

2019-01-06T16:20:21+00:005 ianuarie 2019|Blog|

Faceți-vă o programare

Abonați-vă la noutăți